Klassisk Jazz på ”Gyllene Cirkeln”

Under Stockholms Jazz Festival 2012 arrangerade FKJ – som en del av festivalen – Klassisk Jazz på ”Gyllene Cirkeln”. Föreningens festival ägde rum under två dagar (3 och 4 okt) med sammantaget sex orkestrar. Festivalen blev mycket välbesökt och det allmänna omdömet var att banden gjorde festivalsdagarna till en stor fest och med jazz av mycket hög klass.Poison Mixers: (fr vän) Stefan Lindstein, Bo Carnestedt, Totte Ahlberg och Holger Gross
Bandet som bildades av Kalle och Göran Holmberg) på tidigt 50-tal har som förebild haft Louis Armstrongs all Stars. Sen följde en mängd spelningar på skoldanser, orkestertävlingar och Nalenframträdanden mm. I början av sextiotalet kom spelstilen delvis att ändras och bandet fick mer karaktär av ett roligt dansband. Idag finns bara Olle Orrje (just denna gång ersatt av Stefan Lindstein) och Totte Ahlberg kvar av dem som var med från början.
.
.

Pygmè Jazzband (fr vän): Knut Rutenborg, Sigge Dellert, Ola Pålsson, Tomas Ekström, Hasse Sporre och Olav Fermelin
/kompletterande text kommer att införas/
.
.

Storyville Creepers (fr vän): Henrik Sampe, Rolf Ekelund, Ulf Dreber, Allan Sjöstedt, Kjell Söderqvist och Rolf Fornhammar (på bas)
Bandet har varit med länge i Stockholms nöjesetablisemang. På frågan om en kommentar om tillbakablick och nuet svarade kapellmästaren Roffe med ett humoristiskt leende ”Så står vi här igen – 49 år senare – samma dåliga akustik och samma fina publik.” Ett bevis på att tiden går men den klassika jazzen består.
.
.

Blommans Dixieland Band: (fr vän) Claes Göran Sterner, Per Oldeus (skymd), Ola Pålsson (ord Christer Fellers tp), Kaj Sifvert, Sven-Erk Blom, Göran Stachevsky och Hans Hultman Boye (vid pianot)
Bandets repertoar och inspiration kommer från 20-talets USA, allt ifrån New Orleans- till Dixielandjazz och ibland även något med rumbatakt. Bandet har ofta spelat under årens lopp på festivaler, jazzklubbar och tillställningar av allehanda slag såväl inom som utanför landets gränser (Finland, Skottland och Litauen).
.
.

Hot Jazz Group (fr vän): Bob McAllister, Fred Cederroth (skymd), Ola Pålsson, Tor Holmberg, Björn Holmsten och Anders von Sydow
Bandet är tydligt inspirerat av den klassiska New Orleansjazzen men också av låtar med karibiskt gung och låtar med franska inslag såsom Bechet. Bandet drar sig inte för att emellanåt spela en och annan schlager och annat udda. Utmärkande för bandet är det rena strängakompet.
.
.

Hasse Sporre Swing Quartet (fr vän): Hasse Carlsson, Hasse Sporre, Björn Hagerman (ord Jan Bergnér bas) och Pelle Larsson
Alla i bandet är solister. Låtar man spelar är till stor del hämtade från Benny Goodmans lättillgängliga reportoar – med de små arrangemang insprängda i melodichorus. Influensen från Goodmans småband känns nära.