Gamla Stans Jazzdagar 2024 väl genomförd 15-20/4 – en återblick?

Ja … redaktionen hoppas att så blir.

Gamla Stans Jazzdagar anordnas i år för tredje gången, 15-20 april. Den franska kornettisten Kiki Desplat och trombonistern och pianisten Ulf Johansson-Werre blir huvudnumren under jazzveckan som som vanligt håller till i Gamla stans undre värld, på olika restauranters källare och musiken handlar helt och hållet om Klassisk jazz med rötterna i 1920-talet.

Desplat ledde under många år en tjejorkester i Paris som kunde höras på många jazzfestivaler runt om i Europa. Kiki Desplat, som numera bor i Malmö kommer till Gamla Stan med Marie Valentins Blue Five, en av de mer framträdande tradbanden i Skåne. Malmöorkesern framträder vid två olika tillfällen, på Santa Clara och Källaren Mowits.

Ulf Johansson-Werre från Uppsala tillhör den absoluta eliten inom klassisk jazz i Sverige. Han spelar både trombone och piano och framträder den 15 april på Källarbyn tillsammans med stockholmsorkestern Jubilee Stompers.

Den klassiska jazzen i Stockholm hade under 1900-talets andra hälft sin hemvist i källarklubbar i Gamla stan och jazzdagarna är ett sätt att försöka återuppliva den hektiska perioden. Totalt framträder ett tiotal orkestrar. Det finns en återväxt inom den klassiska jazzen, till exempel Skånegatan Syncopators. Men de flesta orkestrarna består till stor del av ”gamla dixiesnubbar” som var aktiva under förra århundradet.
Arrangör är Föreningen Klassisk Jazz.

Mer information om: spelscheman, orkestrarna och bilder mm fås genom att klicka här: Programblad och orkesterpresentationer

Dela gärna med vänner och bekanta!

Kontakt kan också tas med: Peo Österholm 0701-764892, Bengt Herslöf 070-3451810, Bengt Holm 070 – 8152129