Storyvilles stängning med Armstrongstipendie-utdelning den 10 nov.


Den 10 november högtidlighölls Storyvilles stängning med efterföljande utdelning av Armstrongstipendiet. Festligheten startade – trots ett lätt regndis – med en New Orleans-parad som spred glada och rappa toner över över Medborgarplatsen och hela vägen fram till Restaurang LOUIS.


Kursivt citerad text med efterföljande ”/LM” är utdrag ur Lasse Mattssons reportage som i sin helhet kommer att publiceras i kommande JazzPulsen.
.
Foton (om inget annat anges): Koffe Koffman
Om du har intressanta bilder (ev med text) – gärna mejla över till info@klassiskjazz.se


.

[vimeo clip_id="79181463"]

”Paraden strävade målmedvetet över högtrafikerade Götgatan på Stockholms Söder – polisen såg till att bandet gick säkert på sin marsch mot jazzkrogen Louis. Glänste inte kornetterna mer än vanligt liksom den vita sousafonen vars klockstycke lyste upp söndagsdunklet …” /LM

.

Och väl framme i Restaurang LOUIS vackert upplysta lokaler och nu med orkestermusik, måltid, hyllningstal med stipendieutdelning och ännu mer musik.
.

Foto: Peter Lindahl
.

Här inleder orkestern Göran Stachevsky med vänner alltså med vännerna (fr vän) Anders Alm, Ragnar Tretow (tp), Hans Brandgård (tb), Göran ”Stacke” själv (b) och här ej synliga Pelle Eriksson (pi) och Hasse Karlsson (dr). Men på bilden som föjer finns även dessa musikanter med.
.

Foto: Sonja Svensson
.


.

Fr vän: Bosse Scherman (sekr i stipendiekommiten) och Göran Järvstrand (ordf i kommiten tillika i FKJ) berättar om komittens arbete och årets utdelning av stipendier. Här nedan återges det sagda och även stipendiekommitens motiveringar.
.
LOUIS ARMSTRONGSTIPENDIATER 2013
Varje år sedan 1971 utses förtjänta stipendiater inom den klassiska jazzens domäner, under de första trettio åren av musikerorganisationen Trad Jazz Stockholm och numera av Föreningen Klassisk Jazz. Ett stipendium delas ut till en ung, lovande musiker, ett till någon som gjort mycket för den klassiska jazzen och som kan men inte behöver vara musiker och ett slutligen till en framstående, mångårigt verksam musiker inom den klassiska jazzen.
.

Det första stipendiet har i år tilldelats trombonisten Magnus Wiklund.
.

Andrastipendiet går till tubaisten, barytonsaxofonisten och bassaxofonisten Bert Slättung.
.

Tredjestipendiat är banjoisten, gitarristen och basisten Göran Stachewsky.
.
I stipendiekommittén har ingått Göran Järvstrand, Bo Jarwander, Claes Ringqvist, Claes Tillander, Bo Scherman och PeO Österholm. Stipendierna delas ut på Restaurang Louis i Söderhallarna vid Medborgarplatsen i Stockholm söndagen den 10 november i samband med att Föreningen Klassisk Jazz ”firar” minnet av Storyvilles stängning den 12 november 1917.
.
Stipendiekommitténs motiveringar lyder som följer.

Louis Armstrongstipendiet 2013 har tilldelats Magnus Wiklund

– för att han de senaste tio åren har etablerat sig som en av våra främsta och mest mångsidiga jazztrombonister. Under senare år i Stockholm Swing All Stars och Klas Lindquist Nonet har han med stor insikt och kreativitet visat att han bemästrar även den klassiska jazzen.

Magnus Wikund in action under festens senare del.

Louis Armstrongstipendiet 2013 har tilldelats Bert Slättung

– för att han under många år har varit en drivande kraft inom Göteborgs klassiska jazz med sina djupa toner på tuba, barytonsax och bassax i Vintage Jazz Big Band, Tant Bertas Jasskapell och Tubakvartetten. Han gör också en stor insats genom sina regelbundna utskick, där han informerar i minsta detalj om kommande jazzaktiviteter i Göteborg med omnejd.

Bert Slättung in action under festens senare del men spelade också flitigt redan under paraden.
Foto: Peter Lindahl
.
Louis Armstrongstipendiet 2013 har tilldelats Göran Stachewsky

– för att han sedan flera decennier är en uppskattad rytmmästare på banjo, gitarr och kontrabas med bland andra Harlem Jazz Camels, Jesses New Orleans Band och Blommans Dixieland Band. Han har också varit till nytta och glädje för musikerkollegor genom sin expertis som pianostämmare och renovator av stränginstrument.

Göran ”Stacke” Stachewsky under dagens spel.
.
”Men junior-stipendiaten Magnus Wiklund, utmärkt trombonist i alla stilar, fick rungande jubel från publiken, liksom Bert Slättung och dagens huskapellmästare Göran Stachewsky.
Bert Slättung förärades det stipendium som karakteriseras ”till en som gjort mycket för jazzen men inte behöver vara musiker”. Bert är lika flitig som begåvad medarbetare i Göteborgs Jazzbladet men trakterar jämte sousafon även baryton- och bassax. Och han sjunger utmärkt. Hans rapporter på internet var 14:e dag är dessutom av stort värde.
I paraden liksom under hela Louis-dagen trakterade Bert sitt ståtliga instrument, ”medsläpat från Göteborg”. Trodde skribenten. Kerstin Arghe, Pulsen-redaktör emerita, och så småningom Bert själv, visste bättre:
Kerstin: – Bert hade fått låna sousafonen av ”Kulan” Rehman …
Bert: – För att slippa släpa med mig mitt försilvrade mässingsmonstrum från Göteborg kontaktade jag medstipendiaten ”Stacke” som agerade fermt. Jag kunde hämta en sousafon – jag hade bett honom försöka fixa en tuba, helst just en sousafon, och ”Kulans” efterlevande maka ställde upp direkt med ett utlån, så jag kunde hämta instrumentet i ”Stackes” verkstad, en sevärdhet i sig. Han fraktade sousafonen åter till henne dagen därpå – jag hade bifogat en CD med Tubakvartetten om tack för lånet – och så hann vi med göteborgståget några timmar före tågkaoset.
Dramatik, samarbete – så skall även jazzmusik fungera.
Kors! Nils ”Kulan” Rehman, basist och utmärkt sångare, gick bort tidigare i år. Runan i Pulsen var illustrerad med ”Kulan” till rors vid sin segelbåt.
”Usel journalistik” av mig/oss, menar en gammal yrkesman. Vi borde givetvis redan i förväg ha kunnat meddela våra läsare/publiken om att ”Kulan” denna dag spelade för oss från de sällsamma jazzmarkerna via Berts kompetenta läppar och händer. En liten vemodig men glädjefull touche i vetandet denna jazz- och stipendiedag. Skulle det ha varit.
Stachewsky, också han basist, låt vara kontra- sådan, tillika skicklig gitarr- och banjoist, är också pianostämmare med eget transportföretag (skribentens eget piano är elegant kånkat uppför fyra branta trappor av Görans mannar). Han fick ”seniormusikant-stipendiet”.
Det var riktiga lirare som hyllades denna dag. … ” /LM

.

Helt traditionsenligt avslutades ”Storyvilles-festen” med en stor portion jammusik från scenen fylld med både dagens stipendiater och paradmusikanter m fl.